Duitse wijnkwalificatie's

Het Duitse wijnkwalificatiesysteem werd voor het eerst bepaald door de Duitse wijnwet van 1971. Hierbij wordt de wijn ingedeeld in vier kwaliteitscategorieën:
De twee laagste niveaus bestaande uit Deutscher Wein en Landwein, dit zijn beide tafelwijnen. Verder zijn er de twee kwaliteitswijnen namelijk Qualitätswein en Prädikatswein. Prädikatswein wordt op zijn beurt verder onderverdeeld in 6 niveaus van rijpheid: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese.
In dit artikel gaan we het meer in detail hebben over de betekenis en specificaties van Qualitätswein en Prädikatswein.

Qualitätswein

Qualitätswein omvat kwaliteitswijn uit een bepaalde streek waar regionale appelatieregels gelden. Deze wijn komt uit één van de 13 Duitse wijnbouwgebieden en de regio moet op het etiket worden vermeld. Het is een basisniveau van alledaagse, meestal goedkope drinkwijn. De druiven zijn vrij laag gerijpt, met een mostgewicht van 51°Oe tot 72°Oe. Het alcoholgehalte van de wijn moet ten minste 7% per volume bedragen en het toevoegen van suiker aan het ongegiste druivensap om het uiteindelijke alcoholgehalte te verhogen (chaptalisatie) wordt toegelaten.

Prädikatswein, wijn van superieure kwaliteit

Dit is het hoogste niveau van Duitse wijnen. Op het etiket staat duidelijk een aanduiding van het rijpheidsniveau en de wijn mag niet worden gechaptaliseerd. De verschillende Prädikat benamingen zijn als volgt, in volgorde van oplopend suikergehalte in de most:

  • Kabinett 'kabinet': volledig gerijpte lichte wijnen meestal halfzoet met knapperige zuren met een alcoholgehalte van 8.8%

  • Spätlese 'late oogst': typisch halfdroog, de druiven worden minstens 7 dagen na de normale oogst geplukt, zodat ze rijper zijn, de wijn heeft een alcoholgehalte van 10%.

  • Auslese 'uitgelezen oogst': wordt gemaakt van zeer rijpe, met de hand geselecteerde trossen, meestal halfzoet of zoet, wijn met een alcoholgehalte van 12%.

  • Beerenauslese 'geselecteerde bessenoogst': wordt gemaakt van overrijpe druiven die individueel zijn geselecteerd uit trossen en vaak zijn aangetast door edelrot, waardoor een rijke zoete dessertwijn ontstaat met een alcoholgehalte van 16.4%.

  • Trockenbeerenauslese 'selectie van droge bessen': wordt gemaakt van geselecteerde overrijpe verschrompelde druiven, gedroogd aan de druivenstok en vaak aangetast door edelrot, die extreem rijke zoete wijnen maken met een alcoholgehalte van 19%.

  • Eiswein 'ijswijn' : wordt gemaakt van druiven die op natuurlijke wijze aan de wijnstok zijn bevroren, waardoor een zeer geconcentreerde wijn ontstaat met hetzelde alcoholgehalte als een Beerenauslese.
    ->

VDP classificatiesysteem

Aangezien dit Duitse systeem de wijngaarden niet naar kwaliteit indeelt, is de maatstaf voor de "kwaliteit" van de wijn alleen de rijpheid van de druiven en zegt het niets over de kwaliteit de herkomst.
Daarom werd het VDP classificatiesysteem ingevoerd. Ongeveer 200 wijnmakers zijn sinds 1910 georganiseerd in het Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter (VDP). Dit is een vereniging waarvan de leden hun wijnen produceren volgens strengere eisen dan de Duitse wijnwet voorschrijft. Het lidmaatschap is alleen op uitnodiging, waarbij enkel producenten die bekend staan om hun langdurige kwaliteit in aanmerking worden genomen. Leden kunnen uit de VDP worden gedegradeerd als zij tijdens hun vijfjarige inspectie niet voldoen aan de normen van de organisatie.

De wijngaard is het definitieve kwaliteitscriterium voor de VDP-wijnen. Het doel van de VDP classificatie is de waarde van de beste locaties in Duitsland te benadrukken, het behoud van een uniek cultuurlandschap te waarborgen, het profiel van de beste Duitse droge wijnen te versterken en het belang van de traditionele natuurlijk en edelzoete Prädikat wijnen te benadrukken. Het volgt het motto "hoe smaller de herkomst, hoe hoger de kwaliteit".
VDP-leden mogen het VDP-logo, een gestileerde adelaar met een druiventros, gebruiken op de hals en de etiketten van hun flessen.

"De wijngaard is het definitieve kwaliteitscriterium voor de VDP-wijnen. Het doel van de VDP classificatie is de waarde van de beste locaties in Duitsland te benadrukken, het behoud van een uniek cultuurlandschap te waarborgen, het profiel van de beste Duitse droge wijnen te versterken en het belang van de traditionele natuurlijk en edelzoete Prädikat wijnen te benadrukken. Het volgt het motto "hoe smaller de herkomst, hoe hoger de kwaliteit"."

Om de tekortkomingen van de wet van 1971 tegen te gaan, deelt de VDP tegenwoordig de wijngaarden dus volgens eigen regels in volgens het VDP classificatiesysteem in :

  • VDP.GUTSWEINE zijn de instapwijnen De wijnen zijn afkomstig van de eigen wijngaarden. Het zijn vaak de eerste wijnen van een wijnjaar die worden gebotteld en verkocht en worden gezien als trendsetters voor het wijnjaar. Ze moeten afkomstig zijn van op het domein geteelde druiven en de producenten krijgen hier de vrijheid om te experimenteren en te innoveren.

  • VDP.ORTSWEINE komen van de beste wijngaarden binnen een stad en zijn beplant met typische druivenrassen. Het fruit moet uit een bepaald dorp komen en een gevoel van expressie geven aan die bepaalde plaats. Alleen regionale druivenrassen worden gebruikt en veel van deze wijnen komen van hoger geklasseerde locaties.

  • VDP.ERSTE LAGE dit zijn premier cru wijnen afkomstig van eersteklas wijngaarden met een eigen karakter waar optimale groeiomstandigheden heersen en gedurende lange tijd wijnen met een duurzaam hoge kwaliteit worden geproduceerd. Ze zijn beplant met regionaal bepaalde druivenrassen. De droge wijn heeft het label "Qualitätswein trocken". Natuurlijk en edelzoete wijnen dragen de klassieke Prädikat-niveaus.

  • VDP.GROSSE LAGE zijn de grand cru wijnen van de hoogste kwaliteit Duitse wijngaarden. De locaties zijn nauw afgebakend tot fijne percelen die de beste wijnen opleveren. Het terroir wordt het best tot uitdrukking gebracht en de wijnen hebben een bijzonder rijpingspotentieel. Enkel regionale druivenrassen zijn toegelaten. Droge wijnen in deze categorie worden Grosse Gewächs genoemd

Duitse VDP classificatieDuitse VDP classificatie
Qualitätswein classificatieQualitätswein classificatie

Source Decanter

Source Pinterest

Het Duitse wijnclassificatiesysteem

Van Landwein tot Prädikatswein, ontdek meer over het Duitse wijnclassificatiesysteem!

LAND

11/14/20220 min read